Ramazan Ayında sağlıklı beslenme için ipuçları ve ön hazırlıklar keşfedin. Dengeli beslenmenin yollarını öğrenin, iftar ve sahur sofralarınızı lezzetli ve besleyici hale getirin. Sağlığınızı koruyarak bu mübarek ayı en iyi şekilde geçirin.
Ramazan ayı, on bir ay boyunca sürdürdüğümüz beslenme alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olur. Bu özel dönem öncesinde, vücudu oruç tutmaya hazırlamak ve sağlıklı bir geçiş yapmak oldukça önemlidir. Uzman Dr. Celal Yücel Batmacı ve Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken noktaları bizlerle paylaşıyor. Ramazan ile birlikte bolluk, bereket ve huzur, gönüllerimizi sararken, iftar sofralarında sevdiklerimizle bir araya gelmek de önemli bir geleneğimiz haline geliyor. Ancak, özellikle orta yaş ve üzeri bireylerin, oruç tutmadan önce vücutlarını hazırlamaları büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, oruç tutacakların öncelikle bir sağlık kontrolü yaptırarak şeker, demir ve kan değerlerini ölçtürmeleri, mide problemlerinin olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguluyor.
RAMAZAN ÖNCESİ KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN
Uzman Dr. Celal Yücel Batmacı, Ramazan ayı öncesinde dikkat edilmesi gereken adımlara değindi. Oruç tutmadan önce vücudun rutin kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Batmacı, şu ifadeleri kullandı:
“Eğer son zamanlarda bir check-up yaptırmadıysanız, diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği gibi durumların taranması için sağlık kontrolüne gitmelisiniz. Açlık kan şekeri, kolesterol, insülin direnci, trigliserid ve demir gibi kan değerlerinizi kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Eğer gastrit veya reflü gibi mide problemleriniz varsa, şeker, böbrek, kalp ve damar hastalıklarınız bulunuyorsa, rutin takiplerinizi yapan doktorunuz ve diyetisyeninizle görüşerek sağlık durumunuzun oruç tutmaya uygun olup olmadığını değerlendirmeniz önemlidir. Doktorunuz oruç tutmanızı uygun görürse yeni ilaç düzeni planlaması yaparak sizi Ramazan’a hazırlayabilir. Unutmayın, kesinlikle kendi kendinize ilaç düzeni oluşturmamalısınız. Örneğin, bazı tansiyon ve kalp yetmezliği ilaçları idrar söktürücü etkisi yapabilir. Yanlış bir düzenleme ile vücudun su ve elektrolit dengesini bozabilir, bu da akut böbrek hasarına yol açabilir. Bu tür durumlar tansiyon düşüklüğüne ve baş dönmesine sebep olabilir.”
BESLENME DENGESİ DOĞRU KURULMALI
Ramazan öncesinde ve süresince beslenme düzenindeki değişikliklere dikkat edilmezse, başta mide ve bağırsak problemleri olmak üzere birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabilir. Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, bu konuda şu uyarılarda bulundu:
“Normal günlerde öğün atladığımızda veya yeterince beslenmediğimizde şekerimiz düşüyor, tansiyonumuz yükseliyor ve bu durumu dengelemek için hemen bir öğün yapabiliyoruz. Ancak Ramazan ayında sağlık problemi yaşamamak için vücudu önceden oruca hazırlamak, iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekilde oluşturmak gerekiyor. Kısıtlı öğün süresi içinde doğru besin dengesini sağlamak zorlaşacak, yeterince su içmek için süre kısalacak ve düzenli kullandığınız ilaçları alma zamanınız değişecektir.”
BU UYARILARA DİKKAT!
Uzman Diyetisyen Kumsal Kurucu, herhangi bir sağlık problemi veya kronik hastalığı olan ve doktoru oruç tutmasını uygun gören kişilerin Ramazan’a hazırlık sürecinde uygulaması gereken adımları beş ana başlık altında sıraladı: