Sağlık

Geçmeyen Öksürük Alerji Belirtisi Olabilir

Uzmanlardan Uyarı: Geçmeyen Öksürük Alerji Belirtisi Olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son zamanlarda artan solunum yolu enfeksiyonları sonrası hastaların geçmeyen öksürük şikayetleriyle hastaneye başvurduklarını belirtti. Prof. Dr. Özlü, bu durumun alerjik reaksiyonların bir işareti olabileceğine dikkat çekti. “Son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Bu durum, birçok hastanın öksürük şikayetiyle doktora başvurmasına yol açtı. Hastalar genellikle, ‘Hocam, hastalığı geçirdim ama öksürüğüm hala devam ediyor. Bu alerjik bir öksürük mü yoksa enfeksiyona bağlı bir öksürük mü?’ şeklinde sorular yöneltiyorlar” dedi.

Prof. Dr. Özlü, öksürüğün nedenini anlamak için hastalarla detaylı bir değerlendirme yaptıklarını da ifade etti. “Enfeksiyon kaynaklı öksürükler genellikle 3-5 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer hastanın ateşi düştüyse, boğaz ağrısı geçmişse ve genel semptomlar düzeldiği halde öksürük devam ediyorsa, bu durumun altında yatan başka bir neden olabilir” diye ekledi.

Uygun Tedavi Süreci Önemli

Uzun süreli ve tekrarlayan öksürüklerin, alerjik bir duruma işaret edebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “Eğer öksürük, hastalığın iyileşme sürecinden sonra tekrar eden bir atak şeklinde başlıyorsa, bu durum hava yollarının aşırı duyarlılığı ve enfeksiyonun bu duyarlılığı tetiklemesiyle ortaya çıkabilir. Inatçı bir öksürüğün altında genellikle alerjik durumlar yatar. Uzun süren ya da ikincil ataklar halinde gelişen öksürükler, solunum yollarındaki alerjik duyarlılığın, atopi (alerjiye yatkınlık), solunum yolu alerjisi, alerjik nezle, astım veya alerjik bronşit gibi durumların göstergesi olabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

Bu tür durumların mutlaka araştırılması ve ona uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla bağlantılı grip ilaçları almak, genellikle fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle, doğru tanı koymak ve tedavi yöntemlerini belirlemek büyük önem taşımaktadır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu