Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası: Erken Tanı ve Farkındalığın Önemi

Başlıklar
Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası
Her yıl 7-14 Şubat tarihleri arasında kutlanan Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası, doğuştan kalp hastalıkları olan bebeklerin erken tanı ve tedavi süreçlerinin ne denli önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu hafta, ailelerin bilinçlenmesi ve tanı sürecinin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekmektedir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının her yıl yaklaşık 15.000-20.000 bebekte görüldüğünü belirtirken, şu ifadeleri kullandı:
“Bu hastalıklar, bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti göstermeyebilir. Ancak zamanla belirtiler ortaya çıkabilir. Kadın doğum uzmanları ve yeni doğan hekimlerinin dikkatli muayenesi ve erken taramaları hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir. Özellikle hastalıkların yarısının bir yaşından önce erken tanı ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz.”
Prof. Dr. Tavlı, hastanedeki izlem süreçlerinde puls oksimetre ile ısrarlı düşük oksijen oranlarının, bir uzman çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Böyle bir durumda bebek, mutlaka bir uzman kardiyolog tarafından incelenmelidir. Erken müdahale, yaşamı kurtarabilir.
BELİRTİLERE DİKKAT!
Erken dönem belirtilerine dikkat çeken Tavlı, “Doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtileri şunlardır: Dudak çevresinde morarma, solunumda hızlanma, beslenme sırasında zorluk, sık sık memeyi bırakma, emme sırasında terleme, genel halsizlik, büyük güçlükle nefes alıp verme, sürekli solunum zorluğu ve öksürük. Ailelerin bu belirtileri dikkatle gözlemlemeleri, herhangi bir anormal durumla karşılaştıklarında vakit kaybetmeden bir çocuk kardiyoloğuna başvurmaları önemlidir” dedi.
GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ
Doğumsal kalp hastalıklarının oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin büyük rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Tavlı, şu noktalara dikkat çekti: “Gebelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyonlar, diyabet ve genetik yatkınlık, doğumsal kalp hastalıklarının riskini artırabilir. Bu nedenle anne adaylarının, gebelik süreçlerinde dikkatli olmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları son derece hayati bir önem taşımaktadır.”
- Fetal Ekokardiyografi ile Erken Tanı
Doğumsal kalp hastalıklarının, doğum öncesinde tespit edilmesi mümkündür. Fetal ekokardiyografi, gebeliğin 19. haftasından itibaren kalp hastalıklarını belirleyebiliyor. Bu sayede doğumun uygun koşullarda gerçekleşmesi ve bebeğin ihtiyacı olan tüm tıbbi müdahalelerin önceden planlanması sağlanabilmektedir.
FARKINDALIK HAYAT KURTARIYOR!
Doğumsal kalp hastalıkları konusunda toplumda farkındalığı artırmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Tavlı, ailelere şu mesajı iletti:
“Aileler, bebeklerinde herhangi bir kalp hastalığı belirtisi fark ettikleri anda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.”
Doğumsal kalp hastalıklarıyla ilgili farkındalık yaratmak ve erken tanı ile tedavi yöntemlerinin önemini anlatmak amacıyla, Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası boyunca bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir.