Diyabet Hastalarının Oruç Tutma Kararı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabet Hastalarının Oruç Tutma Kararı
Diyabet hastalarının oruç tutma kararı, bireysel sağlık durumlarına göre dikkatlice belirlenmelidir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, bu konuda önemli bilgiler sunarak, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
HASTALAR BİREYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ
Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, Ramazan ayı geldiğinde diyabet hastalarının oruç tutma konusunda nasıl bir yol izleyeceklerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Diyabetin bireysel farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Ecemiş, “Hastanın yaşı, diyabet hastası olma süresi, kullandığı ilaçlar, eşlik eden diğer sağlık sorunları ve tedavi süreci gibi faktörler, hastanın genel sağlık durumu ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu parametreler ışığında hastanın risk derecesi belirlenir. Eğer bir şeker hastası oruç tutmak istiyorsa, bu kararı mutlaka hekiminin onayı doğrultusunda almalıdır” dedi.
ORUÇ TUTMASI SAKINCALI OLABİLECEK HASTALAR
Oruç tutmasının sakıncalı olabileceği bazı hasta gruplarına da dikkat çeken Doç. Dr. Ecemiş, “İnsülin kullanan hastalar, diyabeti kontrol altında olmayan bireyler, diyabete bağlı nörolojik ve kardiyovasküler hastalık geçmişi bulunan kişiler, böbrek sorunları yaşayanlar ve diyabete bağlı nörolojik problemleri bulunan bireylere oruç tutmalarını kesinlikle önermiyoruz” ifadelerini kullandı.
DOKTOR KONTROLÜ OLMADAN ORUÇ TUTMAYIN
Diyabet hastalarının oruç tutma kararını hekim kontrolünde vermeleri gerektiğini belirten Ecemiş, “Hasta, doktoruyla görüşerek bireysel durumuna en uygun planı oluşturmalıdır. Eğer şeker takipleri düzenli bir şekilde yapılıyorsa ve kullanılan ilaçlar uzun etkili değilse, uygun bir diyet planlaması ile oruç tutulabilir. Ancak bu süreç, mutlaka yakından izlenen kan şekeri ölçümleri ile takip edilmelidir. Hekime danışmadan kesinlikle bireysel karar alınmamalıdır” şeklinde konuştu.